Akadémia krájania

Existuje dobrý dôvod, prečo kuchárske školy začínajú výučbu práve zručnosťami s nožom. Osvojenie si krájacích techník je základnou schopnosťou každého kuchára, rovnako ako sú dobré nože základom dobre vybavenej kuchyne. Nikdy nie je neskoro naučiť sa niečo nové! Naša Akadémia krájania Vám ukáže, ako efektívne potraviny nakrájať na plátky, rozkrájať na kocky alebo nasekať a zároveň si vybrať ten správny nôž pre danú úlohu.

Preskúmajte rady nožov Fiskars tu.

Akadémia krájania

Existuje dobrý dôvod, prečo kuchárske školy začínajú výučbu práve zručnosťami s nožom. Osvojenie si krájacích techník je základnou schopnosťou každého kuchára, rovnako ako sú dobré nože základom dobre vybavenej kuchyne. Nikdy nie je neskoro naučiť sa niečo nové! Naša Akadémia krájania Vám ukáže, ako efektívne potraviny nakrájať na plátky, rozkrájať na kocky alebo nasekať a zároveň si vybrať ten správny nôž pre danú úlohu.

Preskúmajte rady nožov Fiskars tu.

Efektívne krájanie cibule

Nakrájaná cibuľa je základom mnohých jedál, preto sa určite oplatí naučiť sa tú správnu techniku. Tajomstvo spočíva v kombinácii vertikálnych a horizontálnych rezov. Použite ostrý nôž, aby ste predišli slzám!

Štýlové krájanie mrkvy

Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysenne a Mirepoix – s pomocou týchto klasických štýlov rozkrájate Vašu mrkvu na rovnaké kúsky, vďaka ktorým vytvoríte skvelé jedlá.

Štyri techniky krájania uhorky

Väčšina ľudí obvykle krája uhorku jedným rovnakým spôsobom. Dodajte rozmanitosť svojmu šalátu vďaka štyrom variantom krájania.

Všestranný kuchársky nôž

Dobrý kuchársky nôž je základným a všestranným pomocníkom v kuchyni. V kombinácii s jednoduchými krájacími technikami s ním ľahko zvládnete širokú škálu tvarov, veľkostí a textúr.

Úhľadné prúžky z bazalky

Ak chcete bazalku nakrájať na tenké prúžky, treba začať tým, že jej lístky zabalíte do rolky ako cigaru. Potom už len krájajte na tenké prúžky pomocou ostrého noža.

Jednohubky z červenej dyne

Červená dyňa sa často krája na trojuholníky alebo polkruhy, ale vedeli ste, že existuje aj iný spôsob, ako ju rýchlo nakrájať na malé kúsky? Hrubú šupku najlepšie nakrájate pomocou silného noža, ako je napríklad veľký kuchársky nôž.

Pripravte rybu ako profesionál

Pružná a tenká čepeľ filetovacieho noža je ideálna na prípravu rýb. Na odstránenie plutiev a otvorenie ryby na vypitvanie použite nožnice na ryby.

Ten pravý nástroj na každé lúpanie

Lúpanie môže byť nudné a neefektívne, pokiaľ používate nevhodné nástroje. Preto sa oplatí investovať do kvalitnej škrabky a do dobrých lúpacích a okrajovacích nožov.

Brúsenie nožov

Pri brúsení noža Fiskars pomocou brúsky alebo ocieľky striedajte strany noža a udržujte uhol brúsenia 15°. Ak využijete ostrič, tak ním jednoducho pretiahnite nôž 15 až 20-krát oboma smermi.

1
2
3
4
5
6

Sprievodca čepeľami

1. Čepeľ porciovacieho noža je tenká s výraznou špičkou na porciovanie mias
alebo na krájanie salámy na plátky.

2. Nôž na pečivo krásne prenikne kôrkou chleba vďaka svojej dlhej a silnej
čepeli so zúbkami.

3. Kuchársky nôž je tým pravým nástrojom pre všetkých vášnivých kuchárov. Je
vyrábaný v niekoľkých veľkostiach. Nôž so širokou čepeľou s ideálnym tvarom
na krájanie, rezanie a krájanie mäsa a zeleniny na plátky.

4. Vrúbkovaná čepeľ raňajkového noža je určená najmä na krájanie
potravín s tenkou šupkou, ako sú napr. paradajky, alebo aj na krájanie
malého pečiva.

5. Okrajovací nôž má malú tenkú čepeľ určenú na lúpanie a krájanie ovocia a zeleniny na plátky.

6. Lúpací nôž je perfektný na očisťovanie, lúpanie a krájanie menšieho ovocia a zeleniny.

Údržba nožov a ich skladovanie

Dôležité je brúsiť nože pravidelne. Fiskars ponúka klasickú ocieľku, ale aj ostrič Roll-Sharp. Oba tieto výrobky môžu byť použité aj na nože so zúbkovanými čepeľami. Pozrite si videonávod na tejto stránke a zistite, ako správne nabrúsiť nože.

Pokiaľ budete nože správne skladovať a chrániť ich čepele pred oderom, tak si udržia ostrosť ešte dlhšie. Fiskars bloky na nože a magnety na nože ponúkajú to správne riešenie na skladovanie nožov, a súčasne sú aj skvelým dizajnovým doplnkom pre Vašu kuchyňu.

Nože treba pred uložením umyť a osušiť – ideálne ihneď po ich použití. Pokiaľ budete umývať nože v umývačke, tak sa uistite, že je na nich nasadený chránič čepele.

Ak máte akúkoľvek otázku o výbere alebo starostlivosti o nože Fiskars, obráťte sa, prosím, priamo na Vášho predajcu alebo kontaktujte našu zákaznícku linku.

Údržba nožov a ich skladovanie

Kuchynské nožnice

Nože sú síce vhodné pre veľké množstvo kuchárskych úkonov, ale v niektorých prípadoch je lepšie použiť nožnice. Nožnice sú tou správnou voľbou na strihanie byliniek, odstránenie rybích plutiev alebo na porciovanie hydiny.

Rovnako ako nože, aj nožnice sú vybavené rôznymi typmi čepelí. Čepele bez zúbkov zaisťujú strih s vysokou presnosťou. Zúbkované čepele zabraňujú posunu materiálu počas strihu.

Dobrou starostlivosťou o Vaše nožnice zaistíte ich optimálny výkon. Po každom použití čepele nožníc očistite a občas namažte otočný bod, aby bol pohyb nožníc počas strihu stále krásne plynulý. Ak sa čepele nožníc otupia, tak ich jednoducho nabrúste ostričom na nožnice Fiskars.

Cutting Academy kitchen scissors and shears
Pozri