Prerezávanie bobuľovín

Bobuľoviny by ste mali prerezávať každý rok tak, že odstránite niekoľko najstarších konárov, ktoré obyčajne rodia menej. Staršie konáre spoznáte podľa menšieho počtu listov, tmavšej farby a šupinatej kôry.

Prerezávanie bobuľovín

Bobuľoviny by ste mali prerezávať každý rok tak, že odstránite niekoľko najstarších konárov, ktoré obyčajne rodia menej. Staršie konáre spoznáte podľa menšieho počtu listov, tmavšej farby a šupinatej kôry.

Ako a kedy prerezávať bobuľoviny?

Prerezávajte, skôr ako sa na jar otvoria puky, alebo okamžite po zbere na jeseň. Konkrétne pokyny na prerezávanie jednotlivých  bobuľovín si vyhľadajte vždy podľa konkrétneho druhu. Výhony vždy odstraňujte pri zemi. Čiastočne skrátené konáre uprostred kríka sú náchylné na choroby. Ich odstránením vytvoríte priestor na nové výhonky.

Upozorňujeme! Môžete odstrániť aj najtenšie nové výhonky, a tak zaistiť, že ker bude mať dostatok síl na podporu rastu svojich najsilnejších výhonov.

Ako je to s výsadbou nového bobuľového kríka?

Bobuľoviny sa po výsadbe prerezávajú na jar. Ak sadenice vysadíte na jeseň, mali by ste ich prerezať na nasledujúcu jar.

Keď ker prerezávate po výsadbe, odstráňte všetky slabé a poškodené výhony a ostatné výhony skráťte nad zdravým očkom na výšku 15 cm – 20 cm. Sadenice nechajte rásť niekoľko ďalších rokov bez prerezávania. Odstraňujte len poškodené a pováľané konáre.

Ako je to s výsadbou nového bobuľového kríka?

Prerezávanie rôznych druhov bobuľovín

Ako prerezávať ríbezľu?

Ríbezľu prerezávajte na jar pred pučaním:

Odstráňte niekoľko najstarších výhonkov, ďalej poškodené výhonky, výhonky, ktoré sa križujú, a pováľané výhonky.
Môžete odstrániť aj niektoré mladé výhonky zo stredu kríka, aby sa svetlo dostalo aj dovnútra.

Ak ste ker niekoľko rokov neprerezávali, môžete ho počas niekoľkých nasledujúcich rokov zmladiť postupným zrezaním všetkých konárov až k báze.

Neodporúčame zrezať celý krík naraz, pretože by sa príliš presvetlil a vytvoril by  veľké množstvo rýchlorastúcich nových výhonkov. Ich neskoršie prerezávanie by bolo príliš náročné.

Upozorňujeme! Ak ste vysadili novú ríbezľu, prvých päť rokov po výsadbe ju netreba prerezávať.

Ako prerezávať ríbezľu?

Ako prerezávať maliník?

Výhonky maliníka žijú len dva roky a po odrodení odumierajú.

  • Odstráňte všetky odrodené výhonky na jar alebo koncom jesene.
  • Pri prerezávaní odstraňujte aj suché, slabé a poškodené výhonky.

Ako prerezávať maliník?

Ako prerezávať kanadskú čučoriedku?

Kanadská čučoriedka si nevyžaduje prakticky žiadne prerezávanie, dokonca ani po výsadbe.

  • Na jar môžete odstrániť všetky špičky konárov, ktoré počas zimy vyschli.
  • Ďalej môžete odstrániť aj niektoré z najstarších konárov, ak už nerodia.
  • Odstraňujte aj suché a choré konáre.

Ako prerezávať kanadskú čučoriedku?

Ako prerezávať rakytník?

Kríky rakytníka sa zastrihávajú každoročne na jar pred otvorením pukov približne o jednu tretinu dĺžky.

  • Ak pri báze kríka vyrastá veľké množstvo koreňových výhonkov, môžete odstrániť aj tie.
  • Odstraňujte aj suché a choré konáre.

Upozorňujeme! Prerezávať rakytník po výsadbe nie je potrebné.

Ako prerezávať rakytník?

Ako prerezávať egreš?

Kríky egreša si veľa prerezávania nevyžadujú:

  • Každoročne odstráňte dva alebo tri najstaršie konáre.
  • Poškodené alebo suché konáre odstraňujte podľa potreby.

Ako prerezávať egreš?

Ako prerezávať aróniu?

Kríky arónie sa prerezávajú každoročne, najlepšie na jar.

  • Odstráňte všetky poškodené, suché a pováľané konáre.
  • Arónia sa môže prerezať aj na jeseň, pretože dobre znáša rez, najmä vtedy, ak je ker vitálny a zdravý.
  • Spodné časti arónie bývajú redšie. Prerezávaním tento jav neovplyvníte.

Upozorňujeme! Ker sa po zrezaní výhonkov dokáže dobre zotaviť, ale ak chcete, aby rodil, mali by ste každoročne vyrezať vždy len niekoľko konárov.

Ako prerezávať aróniu?

Ako prerezávať kamčatskú čučoriedku – zemolez?

Vzhľadom na skoré pučanie je vhodné urobiť rez hneď po zbere.

  • Ak sa kvalita bobúľ znižuje, treba ker prerezávať častejšie.
  • Ak ste práve vysadili nový ker, môžete ho nechať niekoľko rokov voľne rásť a začať mierne prerezávať približne až po troch rokoch.

Ako prerezávať kamčatskú čučoriedku – zemolez?
Zobraziť všetky