Prerezávanie ovocných stromov

Cieľom prerezávania konárov ovocných stromov je zlepšiť kvalitu plodov.

Prerezávanie ovocných stromov

Cieľom prerezávania konárov ovocných stromov je zlepšiť kvalitu plodov.

Kedy prerezávať jablone

Stromy treba prerezávať skoro na jar, v marci alebo apríli, ešte pred otvorením pukov. Stromy neprerezávajte za mrazivého počasia, pretože drevo zamrznutých stromov ľahko praskne. Ak od posledného prerezávania uplynulo niekoľko rokov, rozložte prerezávanie postupne na viac rokov, než dôkladný rez vykonať naraz.

Prečo by ste mali prerezávať jablone

Jablone prerezávame preto, aby sme podporili rast silných konárov a vypestovali vzdušnú korunu. Keď k dozrievajúcim plodom preniká dostatok slnečného svetla, obmedzí sa vznik hubových chorôb. Prerezávaním zároveň udržiavame jabloň v správnej výške, ktorá je ideálna na zber jabĺk.

Prečo by ste mali prerezávať jablone

Ako prerezávať jablone

Ak konáre ovocných stromov zvierajú s kmeňom ostrý uhol, môžu pri zaťažení dozrievajúcimi plodmi ľahko prasknúť. Na jabloniach je ideálny uhol medzi konárom a kmeňom približne 90 stupňov. Častou chybou je na jabloniach ponechanie pahýľov konárov, konáre by sa správne mali vždy odstrániť až pri kmeni.

Upozorňujeme! Tieto pokyny na prerezávanie sa vzťahujú aj na hrušky.

Ako prerezávať jablone

Čo by ste mali z jablone odstraňovať na jar:

  • suché, choré a poškodené konáre,
  • konáre rastúce smerom do koruny,
  • prehustený obrast konárov,
  • konáre zvierajúce s kmeňom ostrý uhol,
  • nežiaduce vlky rastúce z podpníka alebo z koreňov.

Čo by ste mali z jablone odstraňovať na jar:

Kedy prerezávať slivky a čerešne

Pri reze čerešní a sliviek na jar silno prúdi miazga. Preto je potrebné prerezávať ich po zbere plodov. Tenké konáre je možné prerezávať aj na jeseň.

Ako prerezávať slivky a čerešne

Slivky a čerešne potrebujú prerezávať menej než jadroviny. Suché a poškodené konáre sa odstraňujú podľa potreby. Korunu sa oplatí presvetliť. K plodom sa tak lepšie dostane svetlo. Plody tak úplne dozrejú a sú väčšie. Nežiaduce výhony "vlky" vyrastajúce z podpníka a koreňov je potrebné odstraňovať priebežne.

Ako prerezávať slivky a čerešne

Ako je to s výsadbou nového ovocného stromu?

Tu sa robí len tvarovací rez, a to prvé tri roky, čím sa zachová rovnováha medzi koreňmi a konármi. Pomáha tvarovať budúcu siluetu stromu. Odstránenie niektorých konárov prospieva kostrovým konárom. Strom tak získa požadovaný tvar. Týka sa to hlavne ovocných stromov, ako sú čerešne, jablone, hrušky, slivky, marhule a mandľovníky.

Prvý rok: Odrežte hlavný kmienok 70–90 cm od zeme a ponechajte len tri očká. Z nich vyrastú tri kostrové konáre.

Druhý rok: Najskôr odstráňte všetky bočné konáre na kmeni, ktoré rastú pod úrovňou kostrových konárov (troch hlavných konárov z predchádzajúceho roka). Potom kostrové konáre skráťte na dĺžku približne 30 cm. Rez veďte nad vonkajším pukom, aby nové konáre rástli smerom von z koruny. Strom sa bude naďalej vetviť, až vytvorí šesť kostrových konárov.

Tretí rok: Vyrástlo už šesť kostrových konárov, ktoré po celej svojej dĺžke vytvorili nové druhotné konáre. Na každom kostrovom konári ponechajte len štyri horné konáre a zastrihnite ich na dĺžku 25–30 cm. Na konci týchto troch rokov získate konečný tvar koruny, vďaka ktorému je strom schopný vyplodiť dostatok ovocia.

The first year, the second, the third
Zobraziť všetky